Over Sardinië

Dorp Sardinië


Sardinië

                                                

Over Sardinië valt veel te vertellen. Sardinië is het op één na grootste eiland in de Middelandse Zee dat ongeveer driekwart de grootte van Nederland is. Parkeer je auto bij Schiphol en je vliegt binnen 2,5uur naar het mooie eiland. Op het eiland is voor ieder wat wils om te verblijven. Hotelsresorts, appartementen, campings of huur een huisje. Om de mooie plekjes op het eiland te ontdekken is een auto eigenlijk onmisbaar. Het eiland heeft ongeveer 1,7 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, dat in het zuiden van het eiland ligt. Andere belangrijke plaatsen op het eiland zijn Sassari, Nuoro, Olbia en Oristano. De belangrijkste havens zijn Porto Torres, Olbia, Golfo Aranci, Arbatax, Porto Foxi en Cagliari.Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. De zomers kunnen zeer warm worden, en de winters zijn doorgaans mild, maar waarbij sneeuw in de bergen geen uitzondering is. De kustgebieden blijven doorgaans vrij van sneeuw.

                            

                               

Geschiedenis Sardinië

Als je rondreist op Sardinië zul je opmerken dat er veel verschillende bouwstijlen zijn. Dit komt door de lange geschiedenis die het eiland kent. Zo staan er vele bouwwerken uit de prehistorie. Deze torens die ze nuraghi noemen staan over heel het eiland en werden gebouwd zonder cement. De Romeinen en Arabieren zijn ook overheersers geweest op het eiland. Die hebben ook zo hun overblijfselen achtergelaten. In de 19e eeuw na vele overheersers gekend te hebben viel Sardinië pas onder Italië. Dit is ook de officiële taal geworden alhoewel er in bepaalde gebieden ook nog Sardijns gesproken

Nuraghi toren
Nuraghi- Één van de ongeveer 7000 torens die op het eiland aanwezig zijn

Sardinië verkennen

Sardinie is nog niet zo heel lang in trek als reisbestemming. In het Oosten en Westen is nog geen massatoerisme. Hier valt dus nog ook nog veel te ontdekken wat betreft bezienswaardigheden. Hier zou je ook eindeloos kunnen wandelen zonder een mens tegen te komen. Het eiland is 270 kilometer lang en 150 kilometer breed dus je kunt je voorstellen hoeveel er te ontdekken valt.

 

Oostkust

Aan de oostkust in de provincie Ogliastra kun je genieten van een prachtig landschap met heuvels en steile kliffen. Hier heb je aantal geweldige stranden die een beetje moeilijk te bereiken zijn, maar wat niet perse een nadeel hoeft te zijn. Deze stranden heb je dan wel voor je alleen, zelfs in het hoogseizoen. Daarna kun je in de buurt één van de dorpjes bezoeken zoals Orosei om heerlijk te eten of te genieten van een wijntje.

Orosei Sardinië
Dorpje Orosei

Westkust

Als je op zoek bent naar een rustige en kalme plek om vakantie te vieren moet je aan de Westkust van Sardinië zijn. Hier vind je mooie stranden. Zoals op het schiereiland Sinis. Er zijn hier zelfs flamingo’s te vinden. Wat je nog meer vindt aan de Westkust is de Costa Verde, welke bekend staat om zijn smaragdgroene kleur van de zee.

Costa Verde Sardinië
Costa Verde

Noordkust

De Noordkust van Sardinië is ideaal voor surfers. Surfers uit heel Europa komen hier samen voor de perfecte weersomstandigheden waarin ze hun sport kunnen uitoefenen. Voor duiken en snorkelen moet je ook vooral aan de Noordkust zijn. Verzonken Romeinse schepen en kolonies van vissen zijn hier te bewonderen. In het Noorden staat ook de Monte Limbara, de hoogste berg van Sardinië met een hoogte van 1360 meter. Wanneer het helder genoeg is kun je het buureiland Corsica zien. Aan de Noordoostkust ligt de kuststrook Costa Smeralda. Deze stranden aan Costa Smeralda zijn het mooist van heel het eiland. Hier ga je heen voor je perfecte strandvakantie.

Surfen Noordkust Sardinië
Surfen Sardinië
Costa Smeralda Sardinië
Costa Smeralda

Zuidkust

Aan de Zuidkust van Sardinië vind je lange stranden en levendige steden zoals de hoofdstad Cagliari. Ook is hier de stad Pula gelegen. Dit is een leuke stad met met vele barretjes, restaurantjes en hotels. En dus heerlijk voor na een dagje strand. 

Hoofdstad Cagliari is een stad met 168.000 inwoners. Indrukwekkende bouwwerken en kronkelende straatjes met winkeltjes en terrassen kun je hier verwachten. Castello is het oude centrum van de stad, waarin je je echt waant in de middeleeuwen met de karakteristieke nauwe straatjes en antieke gebouwen. Ook hier vind je onder andere de oude stadsmuren, de kathedraal en musea.

Castello Cagliari
Castello Cagliari

Ga je voor een rust en zonvakantie of ben je een echte avonturier. Op dit eiland kan het allemaal. Ontdek wat er nog meer te zien is.

Kaart Sardinië
Kaart Sardinië